tiistai 22. helmikuuta 2011

Luomua, luontoa mukaillen vai ihan oman mielen mukaan?

Luennolla kuulimme, että hulevesiä olisi parempia ohjata toisaalle kuin kunnalliseen viemäriverkostoon. Parempi olisi ottaa ne hyötykäyttöön, viihtyisyyden lisäämiseksi miljöisiin ja ihan mitä muuta vaan kunhan ei tyydyttäisi helppoon (ja ei niin laadukkaaseen) ratkaisuun viemäriin ujuttamisesta.
Se kun siellä pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulvia ja ylikuormitusta, mikä sitten ei taas enää auta viemärin itse tarkoitusta jätenpuhdistusta ajatellen...

Mielenkiintoista, kuinka hieno viemäriverkosto saattaakin tässä tapauksessa kääntyä ihmistä vastaan. Kuinka kauas luonnosta ihminen onkaan ajanut itsensä keksiessään tällaisen järjestelmän?
Mitkä ovat ne keinot, joilla voimme palata lähemmäs luontoa säilyttäen kuitenkin jalon aatteemme esteettisestä ja hygieenisestä elosta ja ympäristöstä?

Kuulin (enkä muista enää mitä kautta), että Afrikkaan oli tehty usean kuukauden mittainen matka. Tarkoituksena pystyttää sinne kompostikäymälöitä.
Näin länsimaisen kokemuksen kautta voi jo sanoa, että sehän on huomattavasti fiksumpi vaihtoehto kuin perustaa muutenkin jo kuivaan maahan ekologiaa sotkeva viemäriverkosto.
Muttamutta.... jalo idea ei oikein ottanutkaan tuulta siipien alle. Afrikassa toivottiin vesivessaa.
Onhan se niin upeaa sotkea viimeisetkin puhtaat vedet...
Ai, ei vai?
Matkan saldo oli: nolla kompostikäymälää.
Valitettavasti.

Nyt on meidän (tulevien) suunnittelijoiden harteilla luoda ekologisuudesta globaali myyntituote! On keksittävä "vetäviä" tapoja ja tuotteita, joilla maapallo voidaan pelastaa (tai ainakin syöksyä hidastaa hieman) totaaliselta tuholta!
Aloittakaamme omasta maastamme! Tai vaikka edes oman tontin hulevesistä.

2 kommenttia:

  1. Of the topic, mutta koska palkitsin tämän blogin, niin nyt pitää varautua intuaalihulekävijöihin.

    VastaaPoista
  2. Samalla voisimme myös miettiä ekologisuuden tuontia. Esimerkiksi voitaisiinko seuraavanlaista passiivista valaistusta käyttää meilläkin:

    http://www.youtube.com/watch?v=_zMAWztZ6TI&feature=player_embedded

    Entä voitaisiinkohan pulloista rakentaa vaikka taloja,tai vaikka vain lämpöeristyksiä:

    http://fuzzyglove.wordpress.com/2009/03/09/a-new-idea-but-with-old-technology/

    Vaikkakin kansallisen pullonpalautus systeemin maassa tyhjät pullot eivät olekaan aivan yhtä iso ongelma kuin pullo vedenmaissa....

    VastaaPoista